Paj med potatis och kålrabbi

koket.se
Paj med potatis och kålrabbi
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Paj med potatis och kålrabbi

17 ingredienser

1 h

Den här goda pajen på potatis, purjolök och kålrabbi passar perfekt till en god stek som Fredrik Erikssons långbräserade högrev.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 125 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • ca 0,5 krm salt

Fyllning

  • 1-0,5 purjolök
  • 6-8 potatisar, kokta
  • 1 kålrabbi, kokt
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • riven muskotnöt
  • vitpeppar
  • 1 knippe persilja
  • smör
  • 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl lagrad ost, riven

Gör så här

Pajdeg

  1. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, ägg, vatten och salt. Knåda till jämn deg.
  2. Låt vila i kylen i 30 minuter.
  3. Kavla sedan ut degen med lite mjöl.
  4. Lägg degen i en form och förgrädda den i ugnen på 180 grader i 10 minuter. Fyll gärna formen med folie och gula ärtor under gräddningen så kanterna håller sig fina.

Fyllning

  1. Skär det vita på purjolöken och fräs i lite smör.
  2. Skär det gröna på purjolöken. Salta det lite lätt och droppa över olja så purjolöken får marinera. Ställ undan till servering.
  3. Skär potatis och kålrabbi grovt.
  4. Blanda potatis och kålrabbi med lite skivad vitlök, salt, muskotnöt, vitpeppar och persilja.
  5. Fördela fyllningen i pajskalet.
  6. Blanda ägg, grädde och ost. Slå sedan äggstanningen över pajen.
  7. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30–40 så den sätter sig. Låt vila lite innan servering.
  8. Toppa pajen med den hackade och marinerade gröna purjolöken.