Gratinerade ostron med smak av champagne och belgisk hårdost

Gratinerade ostron med smak av champagne och belgisk hårdost
Foto: TV4

Gratinerade ostron med smak av champagne och belgisk hårdost

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

13 ingredienser

40 m

Gratinerade ostron med champagne och smakrik hårdost från Belgien - Oud Brugge. Kan du tänka dig en lyxigare förrätt?

Ingredienser

portioner

Stuvning för ostron

  • 1 stjälkselleri, finhackad
  • 3 msk bananschalottenlök, finhackad
  • 1 grön chilifrukt, grillad och skalad
  • 6 kvistar persilja
  • 25 g smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl champagne
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g babyspenat, bräserad, urkramad och hackad
  • salt (efter smak)

Ostron

  • 12 ostron
  • 12 msk stuvning
  • Belgisk hårdost att riva över, vi använde oss av "Oud Brugge"

Gör så här

Stuvning för ostron

  1. Fräs selleri, lök, persilja och chili i smöret tills det blivit mjukt men inte tagit färg. Tillsätt mjölet och rör ut. Låt steka på medelvärme ungefär 3-5 minuter tills mjölet börjar dofta rostat.
  2. Tillsätt champagne och grädde i omgångar och rör ut helt för att undvika klumpar. Låt koka på låg
  3. värme under omrörning i cirka 15 minuter.
  4. Tillsätt spenaten och smaka av med salt. Tillsätt även vätskan från ostronen om den finns att tillgå. Låt stå fram till servering.

Ostron

  1. Sätt en ugn med grillfunktion på 250 grader. Öppna ostronen och skär loss köttet. Förvara kallt. Skalet kan med fördel blancheras för att få bort smuts och bakterier om man önskar, men det är inte nödvändigt om man inte har tid.
  2. Toppa varje ostron med en dryg matsked stuvning och toppa med osten. Gratinera med öppen spislucka i ugnen tills osten tagit fin färg och ostronen är varma. Servera omedelbart.