Grillad biff med bea och tomatsallad

POPULÄRT
koket.se
Grillad biff med bea och tomatsallad
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Grillad biff med bea och tomatsallad

26 ingredienser

45 min

Toms bästa recept på grillad biff med hemslagen bearnaisesås, pommes och klassisk tomatsallad till. Lyxig middag som inte kommer göra dig besviken.

Tips! Om såsen mot förmodan spricker tipsar Tom att koka upp några matskedar mjölk i en kastrull. Ta sedan kastrullen från värmen och vispa i, lite i taget, den spruckna såsen.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Grillad biff

  • 800 g biff, marmorerad
  • olja
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka dragon, stjälkarna till reduktionen och bladen till såsen
  • 1 knippe färsk bladpersilja, stjälkarna till reduktionen och bladen till såsen
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 500 g smör (400 g skirat)
  • 6 äggulor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk dragonblad, hackade
  • 4 msk persiljeblad, hackade
  • salt
  • svartpeppar

Tomatsallad

  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • vinäger
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Pommes frites

  • 600 g pommes frites, frysta
  • 2 l matolja, till fritering
  • salt

Gör så här

Grillad biff

  1. Dela biffen i fyra bitar. Salta och peppra och gnid in med olja.
  2. Se till att glöden är perfekt och grilla biffen ordentligt på båda sidor. Låt villa ca 5 minuter innan den skärs upp.

Bearnaisesås

  1. Koka ihop vinäger, vatten, dragonkvistar, persiljekvistar (ca 4 stycken), svartpepparkorn, vitlök och schalottenlök till en reduktionen, ca 1 dl.
  2. Vispa ned äggulorna i reduktionen och vispa till du får en tjock och krämig emulsion.
  3. Gå försiktigt i med det smälta smöret under vispning, börja droppvis. Blanda i persilja, dragon och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsallad

  1. Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva rödlöken. Plocka basilikan. Blanda allt och smaka av med salt, peppar, vinäger och olivolja.

Pommes

  1. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera pommes krispig. Salta direkt efter fritering. Vill man inte fritera så kan man tillaga de i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Servera den grillade biffen med pommes, bearnaisesås och tomatsallad.

Glöm inte att matsortera skal från lök och ägg för en mer hållbar matlagning och njut av din grillade biff med tillbehör! /Köket-redaktionen