Grillad blomkål med vispat parmesansmör och linssallad

koket.se
Grillad blomkål med vispat parmesansmör och linssallad
Foto: Tv4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grillad blomkål med vispat parmesansmör och linssallad

15 ingredienser

30 m

Blomkål i tjocka skivor eller "blomkåls-steak" passar utmärkt att lägga på grillen. Antingen som ett tillbehör till kött eller som här serverad med ett fluffigt, vispat parmesan- och timjansmör, linssallad samt rostad potatis.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 2 msk rapsolja
  • 800 g färskpotatis
  • 100 smör, rumsvarmt
  • 0,5 kruka timjan
  • 40 g parmesanost, finriven
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 tetra färdigkokta linser
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 purjolök
  • 65 g färsk spenat
  • salt
  • peppar
  • matolja, till pensling

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta potatisen och lägg på en plåt. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
  3. Hacka hälften av timjanen. Tillsätt den hackad timjan, pressad vitlök och finriven parmesan i smöret. Krydda med salt och peppar. Vispa smöret fluffigt med elvisp.
  4. Smaka ev av med lite citronsaft.
  5. Skölj linserna noggrant i kallt vatten. Blanda linserna med olivolja, citronsaft, finrivet citronskal, salt och peppar.
  6. Ansa och skiva purjon mycket tunt. Blanda ner purjo och spenat i linserna.
  7. Skär blomkålen i tjocka skivor. Pensla båda sidorna med matolja. Grilla dem till blomkålsskivorna har fått fin färg på båda sidorna.
  8. Servera blomkålen med vispat smör, potatis och linssallad.