Grillad entrecote med pepprig rotsellerigratäng

koket.se
Grillad entrecote med pepprig rotsellerigratäng
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Grillad entrecote med pepprig rotsellerigratäng

20 ingredienser

45 m

En perfekt grillad entrecote med krämig rotfruktsgratäng och söt tomatsallad. Bättre än såhär kan det knappast bli!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Rotsellerigratäng

  • 2 gula lökar, skalade
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 500 g rotselleri, skalad
  • 500 g fast potatis, skalad
  • 50 g smör
  • 5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk mixade pepparsorter som grönpeppar, rosépeppar och svartpeppar
  • salt

Tomatsallad

  • 400 g romanticatomater
  • 2 salladslökar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 knippe basilika
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Entrecote

  • 800 g fin hängmörad entrecôte
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Gratäng

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skiva, lök, vitlök, selleri och potatis. Fräs löken och vitlöken i smöret. Slå på grädde och mjölk och låt koka upp. Lägg i selleri och potatis. Låt koka ca 5 minuter tills rotfrukterna börjar mjukna. Smaka av med pepparn och salt.
  3. Lägg över gratängen i en form och grädda i ugnen i ca 30 minuter tills den är mjuk och har fått fin färg.

Tomatsallad

  1. Gör under tiden tomatsalladen. Dela tomaterna på längden, skiva lök och blekselleri tunt. Blanda alla ingredienser och och smaka av med salt och peppar.

Entrecote

  1. Dela köttet i 2 eller 4 bitar. Salta och peppra. Grilla till perfektion till ca 52 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan servering. Tranchera eventuellt upp det om du grillade två stora bitar.