Årets kock-vinnare 2023, Desirée Jaks bjuder på en riktigt festlig rätt bestående av stekt kejsarhatt med karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong.
Häll grädden i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 10 minuter.
Vispa om i grädden när ett mörkt täcke uppstår på toppen, på det sättet vispar man ner den karameliserade grädden. Upprepa 2 gånger tills grädden tjocknar.
Mixa grädden med en stavmixer eller vispa ihop ordentligt. Smaka av med vinäger och salt.
Svampbuljong
Skiva champinjoner och lök.
Plocka ut några små blad från kålen och lägg undan. Skiva resten av kålen.
Svetta champinjoner, lök och kål i en kastrull. Täck sedan med vatten och tillsätt den blötlagda svampen. Låt koka långsamt i minst 1 timme.
Sila sedan och koka ner till hälften.
Lägg i timjan och låt dra i 10 minuter.
Smaka av med ume (plommon) och salt.
Stekt kejsarhatt
Dela och snitta kejsarhatten.
Stek kejsarhatten i smör tillsammans med kålbladen som du la undan från svampbuljongen.
Stek trattkantareller tillsammans med taggsvamp.
Smaka av med vinäger och salt.
Servering
Arrangera svampen på tallrikar.
Servera buljongen och den brända grädden vid sidan om.