4 skivor smör, hyvlade (samt lite smör att smörja med)
1 förp ansjovisfilé, avrunna [125 g]
2 ägg, kokta
5-6 dillkvistar
0,5 dl majonnäs
1,5 msk crème fraîche
1 matjessillfilé
salt
svartpeppar
Tillägg om man önskar
2 msk rödlök, fint hackad
citron
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader .
Skala potatisen och skär ut två rektanglar, ca 7x1,5x4 cm. Anpassa efter hur din potatis ser ut.
Placera potatisen mellan två ätpinnar så att du inte skär igenom potatisen helt. Skär först täta snitt diagonalt på ena sidan och sedan tvärs över på andra. (Se hur man gör på alexandrazazzi instagram eller på uppesittarkvällen 23/12-22).
Lägg potatispuckarna i en smord form och lägg på hyvlat smör på varje, tryck fast ordentligt så att smöret kommer in något i skårorna. Salta och peppra.
Grädda gyllene i ugnen i ca 30–35 minuter.
Gör under tiden gubbröran. Skär potatisen som blivit över i små kuber. Lägg i saltat kokande vatten och låt sjuda 5–6 minuter eller tills de är färdiga. Häll av vattnet och låt svalna.
Hacka all ansjovis utom 4–8 stycken att dekorera med.
Tärna ägget fint.
Hacka dillen utom fyra fina vippor att lägga på toppen.
Blanda samman alla ingredienser till gubbröran. Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt potatisen från ugnen svalna i 10–12 minuter innan du lägger på gubbröran.
Servera gärna med en skiva citron vid sidan för extra syra.