Råbiff på kalv

råbiff på kalv
Foto: tv4
Håkan Thörnström KK 2024
Håkan Thörnström KK 2024

Råbiff på kalv

19 ingredienser

30 min

Råbiff gjord på kalv serveras med friterat kalvbräss, picklade rotfrukter och grov äpplesenap.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g kalvinnanlår (eller kalvrygg)
  • 150 g kalvbräss
  • 1 bit rotselleri [ca 100 g]
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 2 rödbetor
  • 8 ägg
  • 20 g kapris
  • 2 äpplen
  • 1 ask vattenkrasse
  • 50 g färsk pepparrot
  • 1 lagerblad
  • 2 dl matättika
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 l matolja, att fritera i
  • 1 förp grov äpplesenap (Funkar med vanlig grov stark senap) [120 g]
  • flingsalt

Gör så här

Friterad kalvbräss

  1. Förväll kalvbrässen i lättsaltat vatten i ca 1-2 minuter. Kyl sen brässen hastigt i isbad. Plocka bort hinnor och kärl. Dela den i mindre bitar och dubbelpanera den i mjöl, ägg och mixat vitt bröd. Fritera sen brässen i 170-gradig olja i ca 1 min eller tills den blir gyllenbrun. Låt bitarna rinna av på hushållspapper.

Råbiff

  1. Putsa kalvköttet fritt från ev hinnor och senor. Mal köttet i en köttkvarn.

Picklade grönsaker

  1. Koka upp 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten och ett lagerblad. Häll över 1/3 av lagen i en annan kastrull. Finstrimla lök och rotsaker. Lägg i strimlorna i den varma lagen. Den strimlade rödbetan skall vara i en egen kastrull. Låt rotsaker och lök svalna i lagen.

Servering

  1. Häll av lagen och fördela rotfrukter, strimlat äpple, senap, kapris, pepparrot och vattenkrasse ovanpå det malda köttet. Avsluta med äggulan, kalvbräss och lite flingsalt