Räkslantar med ananaschips

Räkslantar med ananaschips
Foto: Ingvar Eriksson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Räkslantar med ananaschips

8 ingredienser

Ananaschipsen kan göras långt i förväg. Förvaras torrt.

Räkslantarna passar gott tillsammans med Tomatfyllda minigifflar med sälta och Blomkålsterrine med grillad paprika och torkade oliver.

Håkans vintips: Anna di Codorníu, Dr L Riesling eller Launois Blanc de Blancs Brut.

Ingredienser

portioner12 - 15 stycken

Räkslantar:

  • 140 g vattenkastanjer, avrunna
  • 200 g jätteräka (råa skalade gambas, frysta tinade)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk limefrukt, rivet
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 äggvita, uppvispad
  • olja, till fritering

Servering:

  • ananaschips, koriander eller körvel

Gör så här

  1. Ananaschips: Sätt ugnen på 90°. Skär ananasen i tunna skivor, lägg på en plåt med bakpapper och pudra curry över. Torka i ca 3 timmar.
  2. Räkslantar: Klappa vattenkastanjer och räkor helt torra. Hacka dem mycket fint eller kör i matberedare till färs. Smaka av med salt, peppar och limeskal.
  3. Pudra över Maizena och vänd ner äggvitan. Rör färsen smidig.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna eller kastrull. Forma 12–15 små bollar eller slantar av färsen och släpp ned ett par åt gången. Fritera dem gyllenbruna.
  5. Ta upp bollarna med hålslev, låt dem rinna av på papper.
  6. Gör ett litet jack i bullen och sätt i en liten bit chips. Dekorera med örten.