Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple

Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple
Foto: Julia Tuvesson
Julia tuvesson
Julia tuvesson

Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple

20 ingredienser

30 min

Den här halloumipytten är min favorit. Den görs på en bas av potatis, morötter och blomkål och toppas med knaperstekt halloumi som sedan serveras med en senaps- och äppelkräm. Godast är den att göra med späda primörer – men den
är givetvis god att laga året om med vinterrotfrukter också. Du kan lätt variera receptet genom att byta ut råvarorna i basen mot andra rotfrukter. /Julia 

Receptet kommer från boken Plåtmat av Julia Tuvesson

Ingredienser

portioner

Bas

  • 1 kg potatis
  • 3 morötter
  • 1 blomkålshuvud, litet
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Örtsmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 35 g frysta örter (t ex herbes de Provence, dill, persilja eller basilika)

Senapskräm

  • 0,5 grönt äpple
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 tsk honung, flytande
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Topping

  • 1 bit halloumiost (à 200 g)
  • 1-2 dl persilja, grovhackad
  • 70 g babyspenat
  • 1 citron, i klyftor
  • ev 10 champinjoner, rensade och skurna i kvartar
  • ev 1 krm chiliflakes

Gör så här

Bas

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en klädd plåt. Du behöver inte skala potatis och morot först, men se till att du sköljer dem ordentligt. Ringla över olja, salta och peppra och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten.

Senapskräm

  1. Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan. Blanda det rivna äpplet med crème fraiche, senap, honung, salt och peppar.

Örtsmör

  1. Blanda smör och örter. Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5–10 minuter tills de har fått en fin, gyllene färg.

Topping

  1. Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten, strö över persiljan och lägg på halloumin. Servera med spenat, citron, senapskräm och eventuellt champinjoner och chiliflakes.