Halstrade pilgrimsmusslor med sandefjordsås och limesyrad gurka

POPULÄRT
Halstrade pilgrimsmusslor med sandefjordsås och limesyrad gurka
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Halstrade pilgrimsmusslor med sandefjordsås och limesyrad gurka

16 ingredienser

20 min + 30 min i kylen

En fantastiskt god förrätt som definitivt får gästerna på fall. De halstrade pilgrimsmusslorna serveras med en ljuvligt len sandefjordsås och krispig snabbsyrad gurka som bryter av fint mot den lite feta såsen.

Ingredienser

portioner
  • 8-12 pilgrimsmusslor
  • salt
  • 25 g smör, att steka i

Sandefjordsås med lime

  • 100 g smör
  • 1 dl crème fraîche, 32 %
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 0,5 tsk limesaft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Limesyrad gurka

  • 1 gurka
  • 0,5-1 limefrukt
  • salt

Topping

  • 50 g forellrom (eller löjrom)
  • krasse
  • färsk dill

Gör så här

Limesyrad gurka

  1. Hyvla gurkan tunt på längden med hjälp av en mandolin. Fyra långa skivor räcker.
  2. Lägg på ett fat och pressa lime över. Salta lite lätt och låt gurkan dra i kylskåpet under plast ca 30 minuter.

Sandefjordsås

  1. Smält smöret och tillsätt sedan crème fraiche och grädde. Rör ut till en slät sås på medelhög värme.
  2. Rör i gräslöken och smaka av med pressad lime, salt och nymalen svartpeppar.

Pilgrimsmusslor

  1. Salta pilgrimsmusslorna lätt.
  2. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek pilgrimsmusslorna 30 sekunder per sida i en het panna.
  3. Lägg i en till klick smör och ös pilgrimsmusslorna med smöret som är brynt och smakrikt.

Servering

  1. Lägg upp de nyss halstrade pilgrimsmusslorna i en lite djupare serveringstallrik.
  2. Vrid gurkan och lägg den snyggt mellan musslorna.
  3. Häll på den varma sandefjordsåsen och toppa anrättningen med forellrom, klippt krasse och dill. Servera direkt!