Champagnemousse på mandelbotten

Champagnemousse på mandelbotten
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Champagnemousse på mandelbotten

17 ingredienser

1 h

Moussebakelser på mandelbotten. Moussen smaksatt med champagne, sauternvin och mascarpone.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Champagnemousse

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mascarpone
  • 0,5 dl champagne
  • 1 msk sauternesvin
  • 2 gelatinblad
  • 1 äggula
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vatten

Mandelbotten

  • 3 äggvitor
  • 2,5 msk strösocker
  • 1,5 dl florsocker
  • 100 g mandelmjöl
  • 0,5 citron, rivet skal

Garnering

  • 1 msk citron, pressad
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g hallon

Tillbehör

  • blåbär, smultron, jordgubbar och hallon

Gör så här

Mandelbotten

  1. Vispa äggvitor till ett fast skum. Blanda i socker, fortsätt vispa i en minut.
  2. Blanda i mandelmjöl och citronrivet. Spritsa ut en eller fler bottnar, ca 10 mm tjocka.

Champagnemousse

  1. Lägg gelatinbladen i vattenbad ca 10 minuter.
  2. Vispa äggula och socker pösigt över ett vattenbad. Smält i gelatinbladen i äggsmeten.
  3. Vispa grädden lätt. Vispa mascarponen med champagne och sauternvin, blanda i äggsmeten och vänd ner vispgrädden.
  4. Lägg i portionsformar, ställ i frysen till 30 minuter före servering.

Servering

  1. Skär ut mandelbottnar som passar moussen. Placera moussen på mandelbotten, blanda hallon, socker och citronsaft. Garnera med färska bär och hallontoppingen.