Sesam- och linfröbröd

Sesam- och linfröbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Sesam- och linfröbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

10 ingredienser

Stiligt bröd med sesam- och linfrön. Receptet ger 5 avlånga bröd.

Ingredienser

Omvänd skållning:

  • 100 g vita sesamfrön
  • 75 g linfrön
  • 50 g solroskärnor
  • 1000 g vatten, iskallt

Steg 2

  • skållningen från steg 1
  • 500 g vetesurdeg
  • 30 g jäst
  • 1500 g vetemjöl med hög proteinhalt
  • 100 g grahamsmjöl
  • 45 g havssalt

Gör så här

  1. Steg 1: Rosta fröna och solroskärnorna i 200 graders ugnsvärme tills de har fått en ganska kraftig färg. De skall vara på gränsen till för mörka. Häll dem omedelbart i det iskalla vattnet.
  2. Steg 2: Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet.
  3. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  4. Forma degen till fem runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje bulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd.
  6. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1–1 1/2 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  7. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
  8. Mjöla och snitta bröden med en vass kniv i ett fint rutmönster. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
  9. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  10. Låt bröden svalna på galler.