Helstekt fläskfilé med krämig potatissallad

koket.se
Helstekt fläskfilé med krämig potatissallad
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Helstekt fläskfilé med krämig potatissallad

28 ingredienser

45 min

Ost- och lökgratinerad fläskfilé serverad med en krämig potatissallad med hemslagen majonnäs och kokt vit sparris. Vill du förenkla kan du köpa färdig majonnäs.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Helstekt fläskfilé

  • 600 g fläskfilé, putsad
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • 50 g lagrad ost, grovt riven
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 kruka gräslök, skuren

Krämig potatissallad

  • 600 g fast potatis, skrubbad
  • 200 g vit sparris
  • 1 citron, skalet, juicen, pressad
  • 4 salladslökar, finskivad
  • 1 saltgurka, fintärnad
  • 0,5 dl kapris, grovt hackad
  • 1 kruka persilja, grovhackad
  • 2 äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 citron, rivet skal och juicen, pressad
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • smör, till stekning
  • 3 msk crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Helstekt fläskfilé

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Banka fläskfilén så att den blir oval och får en platt ovansida.
  3. Blanda kryddorna och vänd fläskfilén i kryddorna. Stek fläskfilén runt om i smör, lägg på plåt.
  4. Blanda salladslök och riven ost. Toppa fläskfilén med blandningen och baka i ugnen ca 15 minuter till 68 graders innertemperatur (innertemperaturen går sen upp några grader efter att du tagit ut köttet ur ugnen).

Krämig potatissallad

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
  2. Skala sparrisen. Koka den i vatten med citronjuice, salt och socker.. Häl av och låt svalna.
  3. Skär sparris och potatis i grova bitar.
  4. Vispa ihop äggulor, senap, vinäger och citronskal. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och eventuellt citronjuice.
  5. Blanda potatis, sparris, salladslök, gurka, kapris och dill i en bunke. Tillsätt majonnäs och crème fraiche. Vänd runt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Skär köttet i skivor och strö över gräslök. Servera tillsammans med den krämiga potatissalladen.