Gräddig kantarellsås med egenvevad pasta, toppad med färskriven parmesanost och hackad persilja. Det bästa av två världar – den italienska pastan kombinerad med de svenska kantarellerna. Mums! /Dante
Gör ett mjölberg av durumvetemjölet och vetemjölet. Gör med fingrarna ett ”vulkanhål”. Lägg äggen i hålet och strö i saltet. Vispa därefter lätt, med fingrarna, äggen och saltet i hålet. Börja därefter blanda mjölet från hålets väggar med äggen. Bearbeta degen i minst 10 minuter tills den är helt homogen. Beroende på äggens storlek kan några matskedar vatten behöva tillsättas pastadegen.
Degens ska vara aningen klibbig när den är färdig. Är den för torr är det risk att degen smular sönder när den senare ska kavlas. Låt degen vila minst 45 minuter. Det går fint att göra klart degen dagen innan det är tänkt att den ska bli pasta.
När degen har vilat i 45 minuter är det dags att kavla ut och tillverka pastan. Ta fram en bricka med en ren kökshanduk. Mjöla kökshanduken. Kavla därefter ut pastadegen med hjälp av en pastamaskin på kökshandduken. Det går fint att vika degen så att den blir rak och snygg. När pastadegen är kavlad till rätt tjocklek är det dags att skära ut pappardellena. Lagom längd på pastan är 25-30 cm. Jag brukar använda min underarm som referens.
Kantarellsås
Stek schalottenlöken och kantarellerna i smör. Smöret är redo för stekning när det har tystnat. Stek i ca 10 minuter på medelhög värme. Var noga med att inte bränna smöret! Häll därefter i vinet och låt sjuda i några minuter. Tillsätt kantarellfonden och låt sjuda i ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och honung.
Häll sist i vispgrädden och låt koka upp. Sänk temperaturen och låt såsen sjuda i 10-15 minuter.
Servering
Under tiden som såsen kokar ihop sig är det lämpligt att börja koka pastan. Koka pastan i rejält saltat vatten – snåla inte! Det ska smaka medelhav. Häll av pastan när den är al dente. Det tar ca 3-5 minuter, beroende på hur tjock pastan är. Var därför noga med att ständigt bevaka och smaka av pastan. Överkokt pasta är en dödssynd!
Tillsätt pastan, parmesanosten och den hackade persiljan i stekpannan där såsen tillberetts och smaka av igen med salt, peppar, parmesanost och persilja. Tillsätt eventuellt lite av pastavattnet.
Riv över ytterligare lite parmesanost. Det kan (typ) aldrig bli för mycket parmesanost!