Hjälmarenpudding med gös, lax och kräftor

Hjälmarenpudding med gös, lax och kräftor
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Hjälmarenpudding med gös, lax och kräftor

13 ingredienser

60 m

Laxpudding, en älskad husmanskosträtt! I den här puddingen får laxen sällskap av gös och kräftor från Hjälmaren. En perfekt rätt när ni är många kring bordet. Servera gärna med Ernsts sås på kräftfond!

Tips! Gör som Ernst och servera puddingen med en sallad på tunt hyvlad fänkål och rå sparris som blandas med citron och olivolja, salt och peppar.

Ingredienser

portioner
  • 1 knippe färsk lök
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 300 g lax, filead och benad
  • 300 g gös, filead och benad
  • 200 g dill
  • 1,5 kg potatis, kokt och skivad
  • köttet från 2 kg skalade kräftor
  • 10 ägg
  • 8 dl grädde
  • 2 dl kräftspad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Hacka och stek löken “blank” i lika delar olivolja och smör. Krydda löken med salt och peppar.
  3. Skär lax och gös i tunna skivor. Hacka dillen med stjälkarna.
  4. Smöra en stor gratängform och grunda med ett lager skivad kokt potatis. Strö över dill och lägg ut ett lager blandad fisk och kräftor. Salta och peppra på fisk och kräftlagret. Toppa det första omgången med lök. Fortsätt varva ingredienser tills formen är full.
  5. Gör äggstanningen. Blanda ägg, grädde och kräftspad. Häll på äggstanningen så att det täcker puddingen. Toppa med hela dillvippor.
  6. Baka Hjälmarenpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Servera med Ernst goda kräftsås och gärna med en sallad på tunt hyvlad fänkål och rå sparris som blandas med citron och olivolja, salt och peppar.