Hummer, fänkål, sparris och fänkål i citron- och myntaemulsion

Hummer, bondbönor, sparris och fänkål i citron- och myntaemulsion
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Hummer, fänkål, sparris och fänkål i citron- och myntaemulsion

12 ingredienser

Lyxig förrätt med hummer, smörsås, fänkål, sparris och mynta. Imponerar garanterat på gästerna!

Vintips: God champagne

Recept ur Fredagskockens helgmenyer

Ingredienser

portioner
  • 1 hummer, kokt
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl citronsaft, pressad
  • 250 g bondbönor (eller centimetertjocka skivor grön sparris eller edamamebönor) [ca 100 g spritade]
  • salt
  • 2 salladslökar
  • 0,25 fänkål
  • 60 g smör
  • 2 msk mynta, finstrimlad

Gör så här

  1. Skala hummern och skär hummerköttet i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem i 1 minut med olivolja i en kastrull. Häll på buljong och citron och låt koka i 5–10 minuter tills 1 dl vätska återstår.
  3. Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dem i isvatten. (Koka sparrisen på samma sätt om du använder sparris.)
  4. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dem från skalet. Finstrimla salladslöken och fintärna fänkålen.

Vid servering

  1. Koka upp citronbuljongen och mixa ner smöret och myntan till en
  2. slät emulsion (smörsås).
  3. Lägg ner fänkålen i emulsionen och låt den småputtra i ca 1 minut.
  4. Dra av kastrullen från plattan och lägg därefter ner de spritade bönorna/sparrisen och salladslöken.
  5. Fördela hummern i fyra små djupa tallrikar och häll över den varma emulsionen.