Hummersoppa med ostsnurror

Hummersoppa med ostsnurror
Foto: Tv4

Hummersoppa med ostsnurror

24 ingredienser

1 h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 2 humrar (fryst eller färsk)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 tsk dillfrö
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • färsk dill

Ostsnurror

  • 2 dl Västerbottensost
  • 4 krm paprikapulver
  • 2 msk färsk rosmarin, finhackad
  • salt
  • peppar
  • 250 g smördegsplatta, fryst deg tinas
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

Soppa

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och täck med plastfolie. Förvara i kylen fram till servering.
  3. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 minuter. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  4. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 minuter.
  5. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden och mjölken i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  6. Låt koka på medelvärme ca 5 minuter. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Ostsnurror

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda Västerbottenostost, paprikapulver, rosmarin, salt och peppar i en skål.
  3. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den lite på längden.
  4. Pensla plattan med uppvispat ägg och strö över hälften av ost- och kryddblandningen. Tryck försiktigt med handflatan in blandningen i degen. Vänd degplattan, pensla den med äggvispet och strö sedan över resten av ost- och kryddblandningen. Skär smördegsplattan i ca 2 cm breda remsor. Vrid dem till spiraler och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.