Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och täck med plastfolie. Förvara i kylen fram till servering.
Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 minuter. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 minuter.
Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden och mjölken i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
Låt koka på medelvärme ca 5 minuter. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.
Ostsnurror
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda Västerbottenostost, paprikapulver, rosmarin, salt och peppar i en skål.
Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den lite på längden.
Pensla plattan med uppvispat ägg och strö över hälften av ost- och kryddblandningen. Tryck försiktigt med handflatan in blandningen i degen. Vänd degplattan, pensla den med äggvispet och strö sedan över resten av ost- och kryddblandningen. Skär smördegsplattan i ca 2 cm breda remsor. Vrid dem till spiraler och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.