Fikonpaj med chèvre och valnötter

Fikonpaj med chèvre och valnötter
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Fikonpaj med chèvre och valnötter

11 ingredienser

Den här fikonpajen med chèvre borde finnas som tillbehör på varje kräftskiva.

Receptet ger 6-8 bitar.

Läs mer om Familjens hälsokokbok.

Ingredienser

pajdeg

  • 2 dl dinkelmjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör

Fyllning

  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g chèvreost
  • 8 torkade fikon
  • 100 g valnötter
  • 2 msk honung, flytande

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Använd matberedare med kniv och mixa snabbt ihop mjöl, äggula, salt och smör några sekunder så att du får ihop degen.
  3. Lägg i plastpåse i kylen minst 30 minuter.
  4. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord till en cirkel som sedan trycks ut i pajformen (ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant).
  5. Nagga bottnen och förgrädda pajskalet i ca 8 minuter.

Fyllning

  1. Medan pajdegen ligger i kylen gör du fyllningen. Vispa ihop ägg och crème fraiche.
  2. Smula chèvren och strö hälften på pajskalet.
  3. Skiva fikonen och lägg dem över chèvren.
  4. Slå på äggsmeten och strö över resten av getosten och valnötterna.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  6. Låt pajen svalna något och ringla över lite honung före servering.