12 ingredienser
Carpaccio är en klassisk italiensk förrätt med lövtunna skivor av rått kött av bra kvalitet. Receptet kommer från Jamie upptäcker
Receptet ger 6 förrättsportioner
Se fler recept från
Eftersom carpaccion uppfanns på Harry’s Bar i Venedig känns det rätt att hylla denna moderna klassiker här. Det berättas att en av barens stamkunder en gång i tiden bara kunde äta rått kött. Barens ägare Giuseppe Cipriani bestämde sig för att hjälpa henne och uppfann denna numera legendariska rätt. Inspirerad av en berömd venetiansk konstnär, Carpaccio, som alltid använde rosa och vita färger i sina verk, stänkte Giuseppe en dressing över sin råa rosa biff och döpte den efter konstnären. Originalreceptet är så enkelt, så anspråkslöst, att det nästan låter tråkigt. Men eftersom det fungerar så bra har versioner av denna rätt förekommit på bra restauranger över hela världen. Ganska fenomenalt! En del människor grinar illa och känner sig besvärade vid tanken på att äta tunna skivor rått kött, men om köttet är bra och färskt är det faktiskt mycket lättare att äta och smälta än när det är tillagat. Jag tycker att det är en njutning att äta och att det smakar fantastiskt, så ge det en chans. Om du vill spetsa dressingen med en rågad tesked dijonsenap för att få den lite mer lik klassikern så gör det. För
egen del föredrar jag citronsaft och olivolja i all enkelhet och har därför gjort så i receptet./ Jamie Oliver