Janssons frestelse - Siri Barjes recept

koket.se
Janssons frestelse - Siri Barjes recept
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Janssons frestelse - Siri Barjes recept

9 ingredienser

2 h

Siris variant på en av julbordets mest klassiska rätter. Välj gärna panko i stället för vanligt ströbröd för en extra frasig Jansson.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3-4 gula lökar
  • 1 kg fast potatis
  • 1 burk ansjovisfilé [125 g]
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 4 msk pankoströbröd (eller annat ströbröd)
  • 5 msk smör
  • smör, till formen
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form med smör.
  2. Skala och skär potatisen i stavar. Skala och skär löken i tunna skivor.
  3. Mosa ansjovisen och blanda med grädden, salt och peppar.
  4. Lägg potatis och lök i en stor bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. Tillsätt grädd- och ansjovisblandningen.
  5. Lägg allt i den smorda formen. Om du ser att det är för lite vätska i formen så kan du fylla på med lite mjölk.
  6. Klicka ut smöret jämt och avsluta med ett tunt lager ströbröd eller panko. Tillaga i ugnen i 1,5-2 timmar, täck ev med folie mot slutet så att den inte bränns.