Macarons med kaffesmak

POPULÄRT
Macarons
Foto: Jenny Olsson

Macarons med kaffesmak

Av: Jenny Olsson

9 ingredienser

En macaron är ett traditionellt franskt bakverk och är biskviformade kakor med maräng liknande botten och topp med fyllning i mitten. I det här receptet består fyllningen av en härlig chokladkräm. Dessa macarons blev snabbt redaktionens favoriter!

Vad gör jag med alla äggulor som blir över? Här är tips:
Pytt med äggulor
Biff Strindberg
Västerbottenpaj
Laxkuber med limedipp
Chokladbakelse
Key lime pie, Leilas recept

Ingredienser

Macarons

  • 100 g sötmandel, finmald
  • 4 äggvitor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk kaffe (nybryggt)
  • 4 dl florsocker
  • 3 msk kakao

Chokladkräm

  • 35 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Macarons

  1. Finmal mandeln. Har du ingen kvarn går det bra att malan mandeln med en stavmixer.
  2. Blanda mald mandel, florsocker och kakao.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att smeten rör sig. Smaksätt marängen med kaffet.
  4. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och mandeln i marängen och rör färsiktigt tills allt blandats.
  5. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Försök att göra dom lika stora då de senare ska paras ihop två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter.
  6. Grädda kakorna cirka 18 minuter i 180 grader i nedre delen av ugnen. Kakorna ska ha fått en hård skorpa men fortfarande vara lite kletiga inuti. Dra bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
  7. Chokladkräm: Hacka den mörka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt detta stå framme till krämen har svalnat och blivit lite tjockare. Det tar ungefär tre timmar.
  8. Stryk på ett lager chokladkräm och para ihop macaronsen två och två.