Pizza quattro personi

Pizza quattro personi
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Pizza quattro personi

28 ingredienser

Det här är en okomplicerad enplåtspizza som räcker till fyra personer, särskilt om man äter lite annat till och serverar efterrätt. Den är lättlagad och demokratisk; alla får göra sitt eget val.

Man kan göra i ordning degen kvällen innan pizzan ska ätas, eller på morgonen före jobbet eller på eftermiddagen någon timme före myset (då får man värma degvätskan till 37 grader).

En sax eller en pizzaskärare är nog de bästa redskapen för att dela upp pizzan när den är färdiggräddad. Pizzan blir halvtjock och rätt saftig. Får ni någon liten degklump över kan ni baka den på eftervärmen. Det blir ett gott litet matbröd. Man kan förstås kavla degen ännu tunnare och grädda två pizzor, i två omgångar.

Spara eventuella rester!
Kall pizza kan vara en härligt slafsig njutning.

Ingredienser

portioner
  • 0,33 förp jäst (cirka 17 g)
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 1,5 tsk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 9 dl vetemjöl

Tomatsås

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Förslag på fyllningar

  • rökt skinka
  • chorizokorv, strimlad
  • svarta oliver
  • bacon, strimlat
  • fetaost
  • kapris
  • ananas
  • konserverad tonfisk
  • skalade räkor
  • banan, med curry

Avsluta med

  • 2 dl riven ost (exempelvis)
  • cheddarost
  • 2 tsk torkad oregano

Gör så här

  1. Blanda jäst, vatten, socker, salt och olivolja i en skål så att allt löses upp. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta tills det blir en jämn och smidig deg. Låt stå under handduk och jäsa i cirka 30 minuter. Man kan också lösa jästen i kallt vatten, göra i ordning degen och låta den kalljäsa i kylskåp 4–24 timmar.
  2. Laga under tiden till tomatsåsen. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinliga utan att få färg.
  3. Tillsätt rosmarin och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll i tomatkross, tomatpuré, socker och lite vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Salta försiktigt, eftersom ingredienserna ovanpå pizzan är så salta. Låt såsen svalna.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. När degen jäst, knåda den i några minuter, lägg den på en smord eller bakpappersklädd ugnsplåt och kavla ut den så att den täcker plåten.
  5. . Smeta ut tomatsåsen på pizzan. Fördela sedan fyllningsingredienserna efter var och ens smak, på varsin fjärdedel av pizzan. Strö över den rivna osten.
  6. . När ugnen blivit varm, sätt in plåten högt uppe (men inte allra högst, då bränner pizzan innan den är genomgräddad). Låt den bakas i 6–7 minuter. Ta ut. Strö över oregano om ni så vill. Servera.