Boeuf Bourguignon med skogssvamp

Boeuf Bourguignon med skogssvamp
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Boeuf Bourguignon med skogssvamp

20 ingredienser

Denna klassiska franska bistrorätt lagas vanligen med odlade champinjoner. Med en blandning av vildplockad svamp smakar den ännu godare. Det är lika bra att laga mycket på en gång. Grytan blir bara godare om den får stå en eller två dagar efter tillagningen. Den går också utmärkt att frysa in.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Ingredienser

portioner
  • 1,6 kg nötkött, ytterlår eller högrev
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 2 msk smör
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 75 cl rött vin
  • 5 dl mörk oxbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan (eller 1 tsk torkad dito)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 g rimmat fläsk, i strimlor eller tärningar
  • 15 steklökar
  • 6 morötter, i skivor
  • 6 dl färsk skogssvamp (cirka 200 g)
  • 1 msk smör
  • 15 syltlökar
  • 1 dl persilja, finhackad

Gör så här

  1. Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar.
  2. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en stekgryta.
  3. Pudra över vetemjöl och rör om så att mjölet fastnar på bitarna.
  4. Vispa ur stekpannan med 1 deciliter vatten och sila ner vätskan i stekgrytan.
  5. Häll i vin och buljong. Tillsätt även lagerblad, timjan, vitlök, tomatpuré, rimmat fläsk, steklök och morötter.
  6. Låt sjuda under lock i 1 ½ - 2 timmar på låg värme. Rör om då och då (någon gång i halvtimmen) och se till att grytan inte bränner vid.
  7. Skär de största svamparna i mindre bitar. Stek svampen några minuter i lite smör.
  8. När köttet är mjukt, tillsätt syltlök och svamp. Låt sjuda cirka 5 minuter. Strö över persilja och servera, gärna med kokt potatis och /eller vitt bröd.