Skånsk kalops - Jens Linders recept

Skånsk kalops
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Skånsk kalops - Jens Linders recept

12 ingredienser

Bara tanken på kalops gör mig hungrig. Dess täta, kryddpeppriga smak är något speciellt. Planerar man en dag i förväg kan rätten klassas som snabbmat. Kött med ben ger en särskild must åt buljongen. Tar man bort morötterna blir det vanlig oskånsk kalops.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Ingredienser

portioner
  • 2 kg högrev med ben (eller 1,2 kg utan ben)
  • 4 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk salt
  • vitpeppar, ur kvarn
  • vatten
  • 3 lagerblad
  • 18 kryddpepparkorn
  • 6 dl vatten
  • 6 morötter
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar om 3 centimeter, låt benen sitta kvar. Skala lökarna och skär dem i klyftor.
  2. Salta och peppra köttet och bryn det i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Bryn också löken i smör och lägg över den i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll ner denna sky i grytan. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i vattnet.
  3. Låt sjuda i 30 minuter till att börja med.
  4. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1 timme eller lite längre, tills köttet är riktigt välkokt. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Vispa ner den i grytan.
  5. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av.
  6. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.