Helstekt kotlett som i Florens

Helstekt kotlett som i Florens
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Helstekt kotlett som i Florens

12 ingredienser

Den här rätten lagade vi en gång under en fin semester i Toscana. Kotlettraden blir saftig och god när man steker den hel i ugn. Har man tur får man tag på en bit med fettkappan kvar. Om kappan är bortputsad kan man istället linda köttet med späck eller rimmat fläsk. Några extra kvistar rosmarin när man binder köttet ökar aromen. Använd gärna stektermometer eftersom tillagningstiden kan variera. Ugnsstekt färskpotatis (eller roast potatoes) och steksky är de enda tillbehör som behövs.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kotlettrad, av gris, benfri
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 3 msk olivolja
  • ev 6 skivor rimmat fläsk (eller späck)
  • 1 kg färskpotatis
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • ev rödvin (lite)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör små hål i den hela köttbiten med en knivspets. Mosa vitlöksklyftor, salt, peppar, rosmarin och olivolja till en röra (antingen i mortel, matberedare eller med en stavmixer).
  2. Tryck ner lite av röran i varje hål i köttet och massera in det som blir över runtom. Man kan också trycka in hela eller halva vitlöksklyftor som de är och gnida in köttet med olivolja och kryddor.
  3. Vira eventuellt runt några fläskskivor och bind fast dem med steksnöre. Sätt in en stektermometer i köttet.
  4. Lägg köttet i en långpanna och låt steka i ugnen i cirka 20 minuter.
  5. Borsta under tiden färskpotatisen och låt den koka mjuk i saltat vatten (var noga med att den inte blir mosig). Häll av vattnet och dela potatisarna.
  6. Sänk sedan värmen i ugnen till 175 grader och låt kotlettraden stå i ungefär 40 minuter till. Lägg potatishalvorna bredvid köttet när cirka 20 minuter återstår. Vänd dem i köttspad och strö över den hackade vitlöken.
  7. Ta ut köttet ur ugnen när termometern visar 65 grader och låt det vila i 10 minuter. Lägg upp potatisen i en skål. Vispa ur långpannan med lite vin eller vatten, låt det hela koka upp i en kastrull och krydda skyn med lite salt och peppar.
  8. Servera köttet med potatisen, skyn och en sallad. Skär upp köttet vid bordet allteftersom det går åt.