Svenskinspirerad ravioli med kantarellfyllning

Svenskinspirerad ravioli med kantarellfyllning
Foto: TV4

Svenskinspirerad ravioli med kantarellfyllning

Av: Jessica Grönwall

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h

På en spegel av viltfondsgrädde och riven Västerbottensost.

Dryck: Brunello Di Montalcino 2004.

Ingredienser

portioner

Hemmagjord ravioli

  • 4 dl durumvete (något mer om du använder vanligt mjöl)
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vatten

Kantarellfyllning

  • 500 g kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 4 msk smör
  • 1 stor nypa salt
  • 2 dl grädde
  • 1 msk portvin (eller konjak)
  • 0,5 kruka persilja
  • vitpeppar

Spegel

  • 2 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk portioner eller konjak
  • Västerbottensost, riven

Gör så här

Ravioli

  1. Häll upp mjölet i en skål eller bakbord. Gör ett litet ”hål” i mitten och knäck ett ägg i hålet. Tillsatt salt och börja knåda. Lättast är att bearbeta degen med handflatorna. Tillsätt därefter vatten, lite i taget. Vattenmängden beror på luft, vilket mjöl du använder. Degen skall vara slät och elastisk. Det är möjligt att du behöver tillsätta mer vatten och degen är för stel och torr. Lägg degen i en skål och täck med bakhandduk. Låt den vila i ca 30 minuter. Medan degen vilar kan du börja göra svampfyllingen.

Kantarellfyllning

  1. Hacka charlottenlöken fint. Lägg i smör och stek löken i en stekpanna. Strax därefter lägger du i svampen. Stek tills allt vatten från svampen har dunstat. Salta. Tillsätt därefter grädde och portvin. Det skall inte bli rinnigt utan mer som en stuvning. Peppra med vitpeppar efter egen smak. Sist tillsätter du persiljan.

Raviolikuddar

  1. Dela degen i ca 5 delar. Har du en pastamaskin drar du först en bit genom det ”grövsta” läget i valsen, vik ihop och kör igenom några gånger. Minska lägena i pastamaskin alltefter de blivit tunnare. Ju tunnare du gör dem, desto godare blir det! Om du inte har pastamaskin går det lika bra med en kavel. Det tar bara lite längre tid. Du gör kuddarna precis så stora och i vilka former du vill. Tag en utkavlad ”bottenplatta” och gör ”öar” med kantarellfyllningen. Man kan göra kuddarna precis hur stora eller små, allt efter egen smak och tycke. Därefter lägger du på ett utkavlat ”tak”. Tryck till med fingrarna kring fyllningen så botten och toppen fästs ihop. Dela kuddarna med kniv eller ”sporre”. Låt vila i någon timme.

Spegel

  1. Tag grädde, fond och portvin och värm upp tills den sjuder i ca 15 minuter. Tillsätt peppar (och salt om fonden inte gett tillräckligt med saltsmak). Koka upp vatten, gärna i en stor och inte så hög kastrull. Salta vattnet. Lägg i kuddarna och låt dem koka i ca 5 minuter. Ta upp, låt rinna av.

Upplägg

  1. Gör en spegel av fonden. Lägg på 1 till 2 kuddar per person. Riv över Västerbottensost – strö lite persilja över. Servera.