Jordärtskockssoppa med avokado

Jordärtskockssoppa med avokado
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med avokado

Av: Angelina - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

1 h 15 m

Krämig soppa på jordärtskockor och avokado. Serveras kall tillsammans med frökex, marinerad svamp och avokadopesto.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fröknäcke

  • 1 dl solroskärnor (ekologiska)
  • 1 dl sesamfrön (ekologiska)
  • 0,5 dl linfrön (ekologiska)
  • 1 dl pumpakärnor (ekologiska)
  • 1 tsk himalayasalt
  • 2 dl bovete (ekologiskt) (eller majsmjöl)
  • 0,5-1 dl olivolja (ekologisk)
  • 2,5 dl vatten, kokhett

Soppa

  • 500 g jordärtskocka, borstade, rensade och sköljda (ekologiska)
  • 3 ev potatisar (ekologiska)
  • 1 gul lök, hackad (ekologisk)
  • 3 klyftor vitlök, pressade (ekologiska)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja (ekologisk)
  • 0,5 tsk svartpeppar (ekologisk)
  • 1 tsk rosmarin (ekologisk)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar (ekologiska)
  • 1 avokado (ekologisk)

Marinerad svamp

  • 5 skogschampinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk färsk oregano, finhackad
  • oregano, till garnering
  • pumpakärnor, till garnering

Avokadopesto

  • 1 dl bladspenat (ekologisk)
  • 2-3 dl rucolasallad (ekologisk)
  • 0,5 dl pumpakärnor (ekologisk)
  • 1 avokado (ekologisk)
  • 1 dl färsk basilika (ekologisk)
  • 3 tsk citron, saft
  • 1 klyfta vitlök (ekologisk)
  • 1 msk bjäst/näringsjäst
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan olivoljan och det heta vattnet. Rör ihop till en ganska lös smet och bred ut tunt på ett bakplåtspapper.
  2. Använd en vass kniv och skåra ett rutmönster i den storlek du vill ha bröden. Strö över himalayasalt och pumpafrön. Grädda 1 h i mitten av ugnen på 150 grader. Ta ut brödet och bryt isär i mönstringen.

Soppa

  1. Hetta upp olivoljan i en kastrull, fräs den hackade löken, vitlöken och jordärtskockorna några minuter tills löken blir mjuk (det går fint att hoppa över det här steget om man vill undvika stekning).
  2. Häll över vatten så det precis täcker jordärtskockorna och lägg i kryddor och buljong. Koka på svag värme tills dem är mjuka, ca 10 min.
  3. Ta av från värmen och mixa soppan slät. Låt den stå och svalna en aning innan du mixar i avokadon. Obs; mixa inte i avokadon i soppan när den kokar, då förändras smaken på avokadon till det sämre.

Marinerad svamp

  1. Ta av fötterna på svampen (använd i peston eller spara till annan maträtt) och lägg hattarna i en skål. Ringla över övriga ingredienser. Låt marinera minst 10 min, gärna längre. Fyll svampen med en stor klick pesto och dekorera med pumpafrön och färsk oregano.

Avokadopesto

  1. Mixa till krämig konsistens i matberedare. Lägg i serveringsskål och dekorera med pumpafrön och basilikablad.