Kål-och potatissoppa, olivolja och torkade örter

Kål-och potatissoppa, olivolja och torkade örter
Foto: David Loftus
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Kål-och potatissoppa, olivolja och torkade örter

Av: Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

30 m

"En superenkel höstsoppa på kål och potatis, lagad efter ett recept direkt hämtat från en av hundraåringarna i Cilento. Kålen plockar hon på morgonen i trädgården. Potatisen och torkade kryddor har hon på lager. Lite olivolja i grytan, sedan täcker hon med vatten. Kryddat. Saltat. Klart." /Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

Ingredienser

portioner
  • 1 spetskål
  • 4 msk olivolja
  • 5 dl vatten (eller ljus hönsbuljong)
  • 1 msk blandade örter, torkade
  • 400 g potatis, kokt
  • salt
  • 0,5 citron
  • oliver, torkade

Torkade örter

  • 1 knippe salvia
  • 1 knippe oregano

Torkade oliver

  • 10-12 svarta oliver

Gör så här

  1. Skär spetskålen i grova bitar.
  2. Bryn kålbitarna långsamt gyllenbruna i 2 msk olivolja i kastrull över låg till medelvärme.
  3. Tillsätt vatten/buljong, koka upp och låt sjuda 10 minuter.
  4. Tillsätt 1 msk torkade örter och kokt potatis.
  5. Koka upp och smaka av med salt och pressad citronsaft.
  6. Hacka de torkade oliverna och servera till.

Torkade örter

  1. Sätt ett grillgaller högst upp i ugnen och bind ihop bunten med salvia och oregano.
  2. Sätt ugnen på 50 grader med luckan på glänt för att få ut fukten, ett tips är att sätta en sked emellan för att hålla luckan öppen.
  3. Låt torka 10-24 timmar eller tills den torkat.
  4. Förvara torrt och mörkt.

Torkade oliver

  1. Kärna ur oliverna.
  2. Sprid ut dem på en plåt.
  3. Sätt ugnen på 50 grader med luckan på glänt för att få ut fukten, ett tips är att sätta en sked emellan för att hålla luckan öppen.
  4. Låt torka 10-24 timmar eller tills de torkat.
  5. Förvara torrt och mörkt.