Kalix löjrom med krämig och krispig potatis

Kalix löjrom med krämig och krispig potatis
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Kalix löjrom med krämig och krispig potatis

17 ingredienser

12 h

Kalix löjrom med både krämig och krispig potatis är en lyxig förrätt. Perfekt för att imponera på dina gäster vid festliga tillfällen!

Ingredienser

portioner

Potatiskräm

  • 0,5 kg potatis Amandine
  • 80 g crème fraîche
  • 150 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 2 dl mjölk, varm
  • salt

Brynt citronsmör

  • 50 g smör
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 citron, fint rivet skal

Krispig potatis

  • 1 bakpotatis
  • 1 l vatten
  • 5 g ättiksprit 12 %
  • olja
  • salt

Servering

  • 150 g löjrom
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 5 g dill, plockad
  • 5 g gräslök, fint skuren

Gör så här

Potatiskräm

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. När de är klara så ånga av dem ordentligt.
  2. Passera dem genom en passör.
  3. Tillsätt crème fraîche, smör och mjölk. Rör till en len kräm.
  4. Smaka av med salt.

Brynt citronsmör

  1. Bryn smöret gyllenbrunt under omrörning.
  2. Smaka upp med citronsaft och citronskal.

Krispig potatis

  1. Skär potatisen tunt på mandolin eller skärmaskin, ca 1 mm.
  2. Strimla skivorna lika tunt.
  3. Låt potatisen ligga i ättiksvatten över natten, minst 12 timmar.
  4. Spola av och torka av potatisen.
  5. Fritera potatisen krispig och gyllenbrun i olja som är 160 grader.
  6. Salta lätt och förvara dem sedan torrt.

Servering

  1. Servera den krispiga potatisen med potatiskrämen, löjrom, hackad lök, dill och gräslök.