Kantarellsoppa med rostade hasselnötter

Kantarellsoppa med rostade hasselnötter
Foto: Tv4

Kantarellsoppa med rostade hasselnötter

15 ingredienser

30 m

En krämig svampsoppa toppad med rostade hasselnötter och persilja inleder den festliga middagen hos Erik.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 1 l kantareller
  • smör (efter smak)
  • torkad timjan
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 msk lag (från ättiksgurka)
  • 1 msk lag (från jalapeño)
  • 5 dl kycklingfond
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 0,5 dl blandade örter, hackade (t.ex. persilja och timjan)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl färsk persilja (hackad)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Rensa svampen och låt den svettas på låg värme i en gryta med tjock botten.
  3. När det börjar fräsa så öka värmen.
  4. Tillsätt smör, lök, timjan, salt och peppar.
  5. Ta bort lite svamp till servering.
  6. Tillsätt vin, grädde, gurkspad, jalapeñospad och fond.
  7. Låt det puttra i 10-15 minuter.
  8. Hacka hasselnötterna och rosta dem i en het panna.
  9. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.
  10. Servera soppan med stekta kantareller, hasselnötter, hackad persilja och en klick crème fraîche.