Kyld gurk- och krondillsoppa med fläderblom

kyld gurk- och krondillsoppa
Foto: tv4
Karin Fransson
Karin Fransson

Kyld gurk- och krondillsoppa med fläderblom

27 ingredienser

30 min

Kall gurksoppa med dill och fläderblom. Serveras med citrusmarinerade pilgrimsmusslor. Rätten går med fördel att förbereda dagen innan.

Ingredienser

Gurksoppa

  • 3 slanggurkor (gärna friland när det finns)
  • 1 grön chilifrukt
  • gul lök
  • ca 3 dl dill, hackad (gärna med lite blomknoppar på)
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1-1,5 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 2 blad gelatin
  • 1 dl oliv- och rapsolja blandad
  • 2-3 msk fläderblomssaft
  • salt
  • peppar
  • 1 krm malen kardemumma
  • 0,5 citron, saft och skal
  • ev en skvätt vodka

Citrusmarinad

  • 1 dl saft från citron och lime samt fint rivet skal från båda
  • 2 kvistar citronverbena eller citronmeliss
  • 1 dl vitt vin
  • 1 krm sambal oelek
  • salt
  • en stor nypa socker
  • 1-2 msk citronolja
  • 1,5 g agar-agar

Citrusmarinerade pilgrimsmusslor

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 0,5 gurka
  • salt
  • 1 msk rapsolja

Gör så här

Gurksoppa

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Skala gurkorna lite slavigt, spara en halv gurka och skär resten i mindre bitar. Skala lök och vitlök och hacka. Kärna ur den spanska pepparfrukten och hacka.
  3. Lägg det hackade i en bunke, salta, peppra och marinera med vinäger och olja. Lägg även ner den hackade dillen samt ev. hackade dillblommor. Täck av och låt stå en stund.
  4. Häll sedan upp det hela i en mixer och mixa söner, tillsätt hönsbuljongen och mixa vidare tills det blivit finfördelad.
  5. Lyft upp gelatinbladen och smält på svag värme, rör ut det med lite av såsen. Mixa slutligen ner det i såsen, nu blir såsen krämig och ser ut som om det vore grädde i.
  6. Spetsa med ev. lite fläderblomssaft och gärna en skvätt vodka, såsen ska ha lite sting. Smaka slutligen av med ev. mera salt och kardemumma.Sila av genom en finmaskig sil och ställ kallt.
  7. Skulle såsen geléra, så är det bara att ge den en omgång i mixern eller mixerstaven.

Citrusmarinad

  1. Lägg citrussaften tillsammans med skalet, vinet, citronmeliss eller verbena och sambal O
  2. olek i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter, tillsätt sedan salt och socker.
  3. Vispa ner Agar Agar och låt småkoka i ca 1 minut. Sila av genom en finmaskig sil och vispa ner citronoljan, smaka av och låt kallna. Skulle det hela gelera, så blir inte rädd, ta fram en mixerstav och mixa igenom, vips, så har det blivit en härlig gel som går lätt att pensla på pilgrimsmusslorna.

Citrusmarinerade pilgrimsmusslor

  1. Putsa pilgrimsmusslorna fri från romsäck och den hårda muskeln. Salta lätt på och pensla dem med lite av rapsoljan.
  2. Sätt in musslorna i ugnen i ca 1 -2 minuter tills de känns glasiga i mitten. Ta ut, låt de svalna lite och skär de sedan i ca 3-4 mm tjocka skivor. Pensla in dem med den förberedda citrusmarinaden medan de är ljumna.
  3. Skala gurkan lätt slarvigt och skär den sedan i lövtunna skivor, gärna med en mandolin, skivorna ska vara så tunna att man nästan kan se igenom. Placera skivorna över de marinerade pilgrimsmusslorna, lägg ev. ett blad ostronört över musslorna, det smakar otroligt gott ihop med gurka. Pensla gurkskivorna med citrusmarinaden.