Klassisk carbonara med capresesallad

Klassisk carbonara med capresesallad
Foto: TV4

Klassisk carbonara med capresesallad

Av: Viktoria och Gabriel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

70 m

Det finns få saker som är godare än en välgjord carbonara. Hemgjord pasta är tricket! Servera med en fräsch capresesallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 5 dl durumvetemjöl
  • 4 ägg (ekologiska)
  • rismjöl (för att den färdiga tagliatellen inte ska klibba)

Capresesallad

  • 4 tomater
  • 250 g buffelmozzarella
  • salt
  • malen svartpeppar
  • olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 kruka basilika

Carbonara

  • 200 g parmesanost
  • 5 äggulor
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g pancetta, i tärningar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 4 ägg, till servering

Gör så här

Pastadeg

  1. Mät upp 5 dl durumvete på ett bord och gör en stor grop i mitten. Knäck 4 ägg och häll ned i gropen och vispa upp dem med en gaffel.
  2. Vispa in mjölet från kanterna i ägget med en gaffel, lite i taget.
  3. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda tills den är slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.
  4. Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen innan den kavlas ut.
  5. Dela degen i 4 bitar och kavla ut en i taget. Täck de övriga med plastfilm och lägg dem i kylen. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar. Använd rismjöl om degen klibbar.
  6. Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till den tunnaste nivån. Forma till tagliatelle med pastamaskinen. Lägg färdig tagliatelle på plåt med rismjöl.
  7. Koka pastan al dente, cirka 3 minuter i välsaltat vatten precis innan servering.

Capresesallad

  1. Skölj tomaterna. Skär tomaterna och mozzarellan i tunna skivor. Varva tomater och mozzarellaskivor på 4 mindre tallrikar.
  2. Salta, peppra, droppa över olivolja och lite balsamvinäger. Strö över färska basilikablad och låt stå i kylen medan du tillagar pastan.

Carbonara

  1. Riv parmesanosten fint. Blanda parmesanen med äggulorna och nymalen svartpeppar till en tjock smet.
  2. Skiva vitlöken lövtunt med en vass kniv. Knaperstek pancettan och vitlöken i smör och olivolja. Låt svalna något.
  3. Förbered 4 ägg till servering genom att separera gulan från vitan och spara gulan i ett halvt äggskal i en tom äggkartong.
  4. Blanda ihop såsen av parmesan, ägg och peppar med den nykokta pastan. Vänd ned pancettan och vitlöken.
  5. Lägg upp direkt på 4 varma tallrikar och peppra rejält med nymalen svartpeppar.
  6. Toppa varje tallrik med äggulan. Bon appetit!