Klassisk oxfilé provençale

Klassisk oxfilé provençale NY 2024
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk oxfilé provençale

8 ingredienser

ca 45 m

Namnet låter franskt, men fråga inte efter den här rätten i Frankrike, för där har man aldrig hört talas om den. Den legendariske köksmästaren Julius Carlsson komponerade denna helsvenska rätt en jäktig kväll under sin tid på Stockholmskrogen Cecil. Men det blev restaurang Cattelin i Gamla stan som gjorde den till sitt paradnummer under 1970-talet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis
  • salt
  • svartpeppar
  • matolja
  • 600 g oxfilé (mittbiten)
  • smör
  • 50-75 g vitlökssmör
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala och skär den råa potatisen i tunna skivor. Salta och peppra potatisen och stek den i het olja. Vänd den då och då så att skivorna byter plats och får en jämn brun färg. Stek dem bara nästan färdiga. Lägg ett lock över och låt potatisen stå och dra i ugnen, ca 200 grader.
  2. Krydda oxfilén runt om med peppar. Helstek den men bara så länge att den fortfarande är röd inuti. Salta. Låt den vila några minuter innan den skärs upp.
  3. Ta ut potatisen ur ugnen och öka ugnsvärmen till 250 grader.
  4. Lägg den stekta potatisen i botten på ett ugnssäkert fat. Skär oxfilén i ganska tjocka skivor och lägg ovanpå potatisen. Klicka vitlökssmör över och ställ in det hela ett par minuter i den nu heta ugnen så att smöret smälter något. Strö över hackad persilja och servera genast.