Kokt hummer

Kokt hummer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt hummer

11 ingredienser

Dillfrön och öl ingår ofta i gamla skaldjursrecept från svenska västkusten. Du behöver en stor gryta när du kokar humrarna så att temperaturen inte sjunker för mycket när du lägger humrarna i vattnet. Koklagen kan annars användas till färdigkokt hummer. Lägg då humrarna i kall lag och ställ i kyl ett dygn för extra smak.

Ingredienser

portioner
  • 2 levande hummrar (amerikansk, svensk, skotsk m m) (à 500 g)
  • 6,5 l vatten
  • 5 dl öl, lager
  • 10 rejäla dillkvistar
  • 3 dl salt
  • 3 msk dillfrö
  • 2 sockerbitar

Du behöver också:

  • en 10-liters gryta med lock

Klassiska hummertillbehör:

  • dill
  • majonnäs
  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Häll vatten och öl i grytan. Tillsätt dillkvistar, salt, dillfrön och socker. Koka upp och låt koka 3 minuter. Ta bort gummibanden på klorna, håll hummern upp och ner i stjärten och lägg ner den i det kokande vattnet med klorna först. Placera en porslinstallrik ovanpå humrarna och låt dem koka ca 8 minuter.
  2. Ta upp humrarna och låt dem svalna. Låt koklagen svalna till ca 50 °. Lägg då tillbaka humrarna i lagen, lägg på lock och ställ i kyl över natten.
  3. Servera hummern delad på hälften med knäckta klor (använd kniv eller nötknäckare) tillsammans med dill, majonnäs och en rejäl citronklyfta.