Kokt sparris med nötig hollandaisesås

koket.se
Kokt sparris med nötig hollandaisesås2
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Kokt sparris med nötig hollandaisesås

15 ingredienser

30 m

Fira in våren med en festlig förrätt bestående av kokt sparris med nötig hollandaisesås.

Se Norbert Lang laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 4 msk torrt vitt vin
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 schalottenlök
  • 1 kvist persilja
  • 3 äggulor
  • 150 g smör, brynt
  • ca 0,5 krm salt
  • vitpeppar (från kvarn)
  • 2-4 droppar citronsaft
  • 2-4 droppar worcestersås
  • 50 g hasselnötter, rostade och hackade
  • 2 vita sparrisar, kokt [ca 80-100 gram styck/person]

Gör så här

  1. Koka en reduktion på vitvinsvinäger, vatten, vin, vitpeppar, lagerblad, finhackad schalottenlök och finskuren persilja.
  2. Låt reduktion koka ner tills halva mängden återstår. Sila sedan av vätskan.
  3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme (eller över vattenbad) tills det blir en tjockflytande och luftig sås.
  4. Rör därefter gradvis ner det brynta smöret med en visp. Smöret bör ha samma temperatur som äggulorna (ca 60 grader). Om temperaturskillnaden är för stor finns det risk att såsen skär sig.
  5. Smaka av såsen med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och worcestersås.
  6. Strö hasselnötterna över och servera såsen till nykokt sparris.