Krämig potatis- och purjolökssoppa med krutonger

Från Sverige Krämig potatis- och purjolökssoppa med krutonger
Foto: Köket.se

Krämig potatis- och purjolökssoppa med krutonger

13 ingredienser

30 min

Potatis- och purjolöksoppa är lättlagat, krämigt, prisvärt och så underbart gott! Toppa soppan med smörstekt purjolök och frasiga brödkrutonger så har du en riktig festmåltid.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 400 g potatis (Från Sverige)
  • 0,5 purjolök (Från Sverige)
  • smör, till stekning (Från Sverige)
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl grädde (Från Sverige)
  • salt

Topping

  • 0,5 purjolök (Från Sverige)
  • 25 g smör (Från Sverige)
  • 1 ekologisk citron, skalet
  • 1 kruka färsk dill (Från Sverige)
  • 4 skivor bröd
  • rapsolja, till stekning (Från Sverige)

Gör så här

  1. Skölj och skiva purjolöken. Skala och skär potatis i mindre bitar.
  2. Fräs hälften av purjolöken i en stor kastrull med smör, stek mjuk utan att det tar färg. Tillsätt sedan potatis och låt fräsa tillsammans en stund.
  3. Slå över vatten och smula ner buljongtärningen i kastrullen. Koka upp och låt koka 5 minuter. Tillsätt grädde och koka tills potatisen är helt mjuk.
  4. Stek resterande purjolök i en liten kastrull tillsammans med 25 g smör. Stek mjuk och dra av från värmen fram till servering.
  5. Riv brödet till små krutonger och stek frasiga och fina tillsammans med lite olja i en stekpanna.
  6. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
  7. Häll upp i sopptallrikar och toppa med smörstekt purjolök, brödkrutonger och några kvistar dill. Riv över lite citronzest och droppa över några droppar citronsaft.
TIPS!
Fler tips och recept Från Sverige!
Från Sverige Rostad tomatsoppa med vitlöksbröd

Fler tips och recept Från Sverige!

Läs mer om Från Sverige-märkningen och inspireras av goda recept på svenska råvaror.

Läs mer