Krämig svampgryta med ris

POPULÄRT
koket.se
Krämig svampgryta med ris
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Krämig svampgryta med ris

16 ingredienser

30 min

Enkel matlagning när den som är bäst. Svamp, lök, vin, dijon, syltlök och grädde tillsammans med ris blir till supermiddag och inte minst en lyxigt god matlåda dagen därpå.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 knippe färsk lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 400 g blandad svamp (t ex kantareller och skogschampinjoner)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk dijonsenap
  • 200 g färsk spenat
  • 3 msk syltlök
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris
  • syltlök
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Dela svampen i trevliga bitar och stek den gyllene på hög värme i 1 msk smör. Ta upp svampen och lägg åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök, stek dem glansiga i samma panna i 1 msk smör. Häll på vitt vin och låt koka ihop i ca 2 minuter. Salta och peppra.
  3. Tillsätt sedan svampen, dijon, grädde och buljongtärning i grytan. Låt koka upp och koka ihop tills såsen tjocknar något, ca 5 minuter.
  4. Tillsätt spenat och syltlök i grytan. Lägg på locket och stäng av värmen.
  5. Toppa grytan med hackad persilja och bjud med ris och mer syltlök.

Glöm inte att matsortera till återvinning och njut av din krämiga gryta med svamp!