Kycklinggryta med äpple och curry

Kycklinggryta med äpple och curry
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Kycklinggryta med äpple och curry

Av: Kristina Eriksson

Från: Familjens stora sunda kokbok

22 ingredienser

Kycklinggryta med curry som serveras med smarrig äppel- och päroncouscous. Lite chili gör couscousen smakrik men inte stark. Recept från Familjens stora sunda kokbok.

Fler recept ur Familjens stora sunda kokbok

Ingredienser

portioner

Kycklinggryta

  • 900 g kycklingklubba (eller 1 hel kyckling)
  • 1 msk flytande margarin (eller olja)
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk curry
  • 1 dl vatten
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2,5 dl matlagningsgrädde 15 %
  • salt
  • 1 msk maizenamjöl, + lite vatten
  • ev vatten, att späda med

Couscous med äpple och päron

  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 msk flytande margarin (eller olja)
  • 1 äpple
  • 1 päron
  • 2,5 dl couscous, gärna fullkorn + 5 dl vatten
  • 0,75 dl jordnötter
  • 0,75 dl russin
  • salt

Till servering

  • sallad

Gör så här

Kycklinggryta

  1. Dela kycklingklubborna en gång eller stycka den hela kycklingen i 6–7 bitar.
  2. Stek kycklingbitarna i margarin eller olja i en stekgryta, hälften åt gången.
  3. Salta, peppra och pudra över curry som får steka med en stund.
  4. Tillsätt vatten, pressad vitlök, buljongtärning, koncentrerad äppeljuice och matlagningsgrädde.
  5. Låt kycklinggrytan koka under lock i 40 minuter.
  6. Red av kycklinggrytan med maizena utrört i lite vatten.
  7. Låt koka i ytterligare 2 minuter. Om såsen är tjock – späd med vatten.

Couscous med äpple och päron

  1. Hacka chilin fint.
  2. Fräs chilin i margarin eller olja i en kastrull.
  3. Skala och skär äpple och päron i små tärningar (skalet kan vara kvar).
  4. Tillsätt frukten till chilin och låt den fräsa med så att den blir något mjuk.
  5. Koka couscousen enligt anvisningen på paketet men ta dubbel mängd vatten (det blir godare).
  6. Låt couscousen dra i 10 minuter.
  7. Rör ner frukt, jordnötter och russin.
  8. Smaka av med salt.
  9. Servera kycklinggrytan med äppel- och päroncouscous och en god sallad.