Lammkotletter med rotselleri och brynt salviasmör

POPULÄRT
koket.se
Lammkotletter med rotselleri och brynt salviasmör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Lammkotletter med rotselleri och brynt salviasmör

18 ingredienser

45 min

Tom Sjöstedts recept på en läcker helgmiddag fylld med fantastiskt goda smaker och konsistenser. En riktig finmiddag som inte kommer göra någon runt bordet besviken.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Lammkotletter

  • 800 g lammkotlett, små fina
  • 2 klyftor vitlök, med skalet kvar
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Rotselleri

  • 800 g rotselleri, hel med skalet kvar
  • olivolja
  • salt

Brynt salviasmör

  • 200 g smör
  • 1 kruka salvia

Färska bönor

  • 400 g haricots verts
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 citron, skalet
  • smör
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 0,5 ask krasse

Gör så här

  1. Börja med rotsellerin. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba rotsellerin och skär i klyftor. Blanda klyftorna med olja och salt. Ställ klyftorna i en ugnssäker form.
  3. Tillaga ca 35 minuter i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg.
  4. Koka bönorna mjuka i saltat vatten. Kyl ner. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör. Tillsätt bönorna och citron vid servering. Smaka av med salt
  5. Salta och peppra kotletterna på båda sidor. Bryn kotletterna i olja i en stekpanna. Tillsätt sedan smör och vitlöksklyftor och stek kotletterna klara på båda sidor.
  6. Bryn smöret och plocka salvian. Lägg i salvian, ta lite i taget, i smöret när det är nötigt. Dra av från plattan och servera direkt.
  7. Servera kotletterna med bakad rotselleri, frästa haricots verts och brynt salviasmör. Garnera med klippt krasse.

Glöm inte att matsortera skal från lök och vitlök samt rester från örter och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda helgrätt. /Köket-redaktionen