Plocka bladen från rosmarinkvistarna och lägg i en mortel. Tillsätt rapsolja och mortla ordentligt. Nu blir det en rosmarinolja. Tillsätt sedan cirka 1-2 msk av oljan i den färdiga såsen.
Skala och finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, vitvinsvinäger, vitpepparkorn och en kvist färsk rosmarin.
Låt reducera till 2 msk återstår.
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ihop reduktionen med äggulorna över vattenbad tills det blir en tjock konsistens. Vattenbad om du är osäker, annars direkt på plattan.
Tillsätt smöret droppvis under konstant vispning tills det blir en fin hollandaise. Smaka av med rosmarinoljan och salt.
Rösti
Skala och riv potatisen ned i en bunke. Skölj med kallt vatten och låt rinna av väl. Salta och blanda runt.
Smält hälften av smöret ihop med hälften av oljan i en stekpanna (gärna gjutjärn) och lägg i den rivna potatisen. Pressa till den med stekspaden och låt steka på medelhög värme ca 5-6 minuter tills den får en gyllene fin undersida.
Vänd röstin med hjälp av en tallrik och lägg resterande klick smör och olja i stekpannan innan den läggs tillbaka för att stekas på andra sidan. Stek ytterligare 5-6 min.
Lammytterfilé
Salta och peppra köttet runt om.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Ha i en krossad vitlöksklyfta och en rosmarinkvist, ös köttet med smöret.
Lägg över i en ugnsform och låt köttet gå klart i ugnen tills innertemperaturen når 51-52 grader. Låt sedan vila 7-8 min innan servering.
Haricots verts
Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen.
Servering
Skär upp det stekta köttet och lägg upp på en tallrik ihop med en bit rösti och haricots verts. Häll såsen vid sidan om och dekorera med en kvist färsk rosmarin.