Långbakat lamm ras el hanout med krispig sallad

koket.se
Långbakat lamm ras el hanout med krispig sallad
Foto: TV4
Daniel Höglander - KK 2019
Daniel Höglander - KK 2019

Långbakat lamm ras el hanout med krispig sallad

20 ingredienser

45 min + 2 h i ugnen

Festlig och underbart god rätt på lammbog kryddad med den nordafrikanska kryddblandningen ras el hanout. Hela rätten tillagas i en form under folie i ugnen, det gör att köttet blir saftigt och alla smaker bevaras. Av buljongen som blir kvar i formen gör du en god skysås. Bjud med en krispig och lite bitter sallad på endive.

logo
Daniel Höglander - KK 2019

Se Daniel Höglander laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 kg lammbog (alt lammstek eller lammfiol)
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 2-3 msk ras el hanout (kryddblandning)
  • 5 bananschalottenlökar
  • 10 king solo vitlökar
  • 200 g smör
  • 900 g potatis ratte (eller delikatesspotatis)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ca 1 l vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • bindgarn

Sås

  • steksky
  • 0,5 citron
  • 50 g smör

Sallad

  • 200 g vattenkrasse (eller rucola)
  • 6 endiver (gärna rosé)
  • 1 dl pistagenötter, utan skal
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 citron
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär och bind ihop örterna till en bukett.
  3. Gnid in köttet med ras el hanout, salt och peppar.
  4. Lägg köttet i en ugnssäker form.
  5. Skär smöret i skivor. Täck köttet med smörskivorna.
  6. Skala bananschalottenlök och vitlökar. Lägg lök, vitlök och potatis i ugnsformen.
  7. Häll på vin och vatten. Lägg ner örterna i formen. Avsluta med lite mer ras el hanout på toppen samt salt och peppar.
  8. Slå in hela formen i aluminiumfolie så att den håller tätt.
  9. Ställ in i ugnen och tillaga ca 2 timmar.
  10. Ta ut ur ugnen och höj värmen till 220 grader. Ta bort folien och tillaga köttet ca 20 minuter tills köttet fått fin färg.
  11. Ta ut köttet och gör nu såsen. Sila av vätskan i formen i en kastrull och koka ner till hälften.
  12. Smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar. Rör ner smöret precis före servering.
  13. Lossa bladen från endive.
  14. Rosta nötterna på medelvärme i en stekpanna med lite olivolja och salt tills de får lite färg. Hacka dem grovt.
  15. Vänd runt endive och vattenkrasse med olivolja, citronsaft och krossade nötter. Salta och peppra.
  16. Lägg lammet på ett stort fat tillsammans med lök och potatis runt om. Servera med skysås och sallad vid sidan om.

Glöm inte att matsortera skal från lök och rester från örter och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av ditt långbakade lamm. /Köket-redaktionen