Potatisgratäng med karljohan

Potatisgratäng med karljohan
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Potatisgratäng med karljohan

9 ingredienser

Den här är en finstämd potatisgratäng med härlig svamparom.Tveka inte att prova den om du har turen att få tag på färska karljohansvampar. Men många andra soppar duger bra : brunsopp, smörsopp, grynsopp och olika strävsoppar. Torkad svamp passar också fint. Servera den med stekt korv, biff eller stek. Recept från boken Långkok.

Använd inte fast potatis – vätskan och potatisen ska bli ett och då behövs en mjölig sort. Jag föredrar en ljus och saftig gratäng som gått länge i ugnen. Den kan gå samtidigt med en stek, men går även att laga på 200 grader i 45 minuter upp till en timme. Stick i gratängen och känn efter om den är klar.
/Jens Linder

Ingredienser

portioner
  • 20 mjöliga potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4-6 färska karljohansvampar (eller annan sopp)
  • 2 msk smör, till formen
  • 2-4 tsk salt
  • muskot, nymald
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatisen och skär i riktigt tunna skivor (använd en matberedare om du har). Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  2. Rensa svampen och skär den i tunna skivor.
  3. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, vitlök och svamp i den. Krydda med muskot, vitpeppar och salt mellan varje varv.
  4. Häll på grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 2 timmar.
  5. Servera på en gång tillsammans med sovel.