Leilas pan bagnat

Pan bagnat
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas pan bagnat

12 ingredienser

Den här smörgåsen är vanlig i Provence i södra Frankrike och uttalas pan-ban-yah. Det är ett urgröpt landbröd som penslas med olivolja på insidan och fylls med grillade grönsaker, ost och salami.

Jag tycker att man kan känna sig fri att varva vilka pålägg man vill - och har i kylen. Mackorna blir dessutom godare av att stå ett tag då brödet suger åt sig, så det är en perfekt picknick smörgås. Det överblivna innanmätet kan man spara i frysen och använda till färskt ströbröd vid tillfälle. Eller vända brödtussarna i olivolja och salt för att ugnsrosta till krutonger på en Panzanellasallad. /Leila Lindholm

Så bakar du Leilas lantbröd

Ingredienser

portioner
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 lantbröd (stort, runt)
  • 300 g ost (av valfri sort)
  • 200 g skinka (eller salami)
  • 3 tomater (stora)
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 2 avokador
  • 1 knippe färsk basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  2. Skiva aubergine och zucchinin och lägg dem i en ugnsform.
  3. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
  4. Rosta dem i ugnen tills de fått en mörk rostad färg, cirka 25 minuter.
  5. Skär av toppen på lantbrödet som en semla (håll knivspetsen nedåt i en 45 graders vinkel), gröp ur brödet och lämna cirka 1,5 cm tjocka väggar.
  6. Smörj in insidan av brödet med olivolja och börja varva pålägget med grillade grönsaker och skivad tomat.
  7. Ta eventuellt bort lite bröd från insidan av locket så att det inte blir för tjockt.
  8. Lägg ihop brödet och pressa till det ordentligt så att det håller ihop.
  9. Skär brödet i 6 tårtbitar och linda in dem i smörgåspapper och folie.
  10. Bon apetit!