Leilas franska lantbröd

Leilas franska lantbröd
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas franska lantbröd

7 ingredienser

Ett rustikt lantbröd att fylla med massor av godsaker - perfekt på picknicken!

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept. David tipsar om hur du lyckas med surdeg.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller annat grovt mjöl)
  • 4 dl vetesurdeg
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, häll över ljummet vatten (30 grader) och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt de resterande ingredienserna förutom saltet och arbeta i maskin i 6 minuter på medelhastighet.
  3. Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 6 minuter.
  4. Låt degen jäsa under duk i 2 timmar.
  5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa.
  6. Sätt på ugnen på 250 grader.
  7. Låt limpan jäsa under bakduk i ytterligare 1-2 timmar (beroende på rumstemperatur)
  8. Stjälp upp brödet på en plåt och släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen. Detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda limpan i 40 minuter.