Leilas Crème Caramel

koket.se
Leilas Crème Caramel
Foto: Tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas Crème Caramel

8 ingredienser

En fransk klassiker till efterrätt, riktigt krämig och god.

Lägg in en stektermometer i ugnen för att kontrollera att inte värmen överstiger 100 grader. Då får man bubblor i puddingen. /Leila

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Karamellsås

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Pudding

  • 1 dl strösocker
  • 10 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 vaniljstång, urskrapade frön
  • 1 l standardmjölk

Gör så här

Karamellsås, smält socker i en tjockbottnad kastrull.

  1. Sockret skall smälta och bli brunt dvs karamelliseras, var försiktig så att det inte bränns!
  2. Häll på vattnet och låt koka i cirka 5 minuter.
  3. Man kan prova hälla upp en sked karamell på en kyld tallrik för att kolla konsistensen. Den ska vara sirapsliknande. Låt karamellen svalna.

Pudding

  1. Blanda strösocker, ägg, äggula, vaniljsocker och vaniljstång.
  2. Rör i mjölken och rör tills strösockret har löst upp sig.
  3. Häll karamellsåsen i botten av formarna, cirka 2 msk per form.
  4. Fyll försiktigt formarna med äggsmeten upp till kanten.
  5. Grädda formarna i vattenbad på 95 grader i cirka 2 timmar. Skaka lite på dem, de ska ha stannat till men kan dallra till lite.
  6. Kyl till kylskåpskall innan servering.
  7. Skär försiktigt med en kniv längs kanterna och stjälp upp puddingen på en assiette.