Vårsallad med sparris

Vårsallad med sparris
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Vårsallad med sparris

Av: Linda Lundgren

12 ingredienser

20 min

Sparris hör våren till! Här landar den i en sallad tillsammans med en dressing på pinjenötter och vitlök.

Ingredienser

portioner

Sallad:

  • 1 knippe sparris
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • sallad (3 sorters, t ex frisé, endive, ekblad)
  • 2 krukor vattenkrasse
  • 250 g Västerbottensost

dressing:

  • 1,5 dl olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk pinjenötter
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Dela salladen i stora bitar, gärna hela blad och lägg den i en bunke med iskallt vatten.
  2. Skär bort cirka 1 cm av sparrisens stjälk så den grova biten försvinner. Ringla lite olivolja i en grill eller stekpanna och stek sparrisen i 5 minuter. Strö lite salt på och vänd sparrisen så att de får en jämn stekyta.
  3. Lägg vitlök, pinjenötter, vinäger, salt och peppar i en mortel. Stöt så att det blir en grov massa. Ringla därefter ner lite i taget av olja och blanda om ordentligt. Smaka av och känn efter om det behövs mer salt eller peppar.
  4. Häll salladen i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. Lägg sedan upp vackert på ett stort fat tillsammans med vattenkrassen, hyvlad ost och sparris. Ringla till sist över dressingen. Ta gärna några tag med pepparkvarnen som avslut.