Lobster rolls à la Catarina

Lobster rolls à la Catarina
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lobster rolls à la Catarina

18 ingredienser

ca 2,5 h

Hembakat briochebröd som fylls med en krämig hummer-röra med äpple och majonnäs i. Perfekt som förrätt eller smårätt på festen!

Ingredienser

portioner rolls

Briochebröd
 (25-30 st)

  • 25 g jäst
  • 120 g smör, rumstempererat och tärnat
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 7,5-8 dl Manitobamjöl (el vetemjöl special) (+0,5 dl till utbakning)
  • 2 ägg, uppvispade

Hummerfyllning

  • 2-3 kokta humrar, grovt uppskurna i bitar
  • 0,75-1 dl majonnäs
  • 0,5 äpple, finhackat
  • ev 1 msk stjälkselleri, finstrimlad
  • 1 msk crème fraîche
  • tabasco
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • gräslök, dill (och eller selleri)
  • citron, i klyftor

Gör så här

Briochebrödet

  1. Smält 50 g av smöret i en kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Se till att vätskan blir fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen lösts upp helt.
  2. Rör i 1 ägg, salt samt socker. Portionera i vetemjölet successivt. Låt degen gå i maskinen med degkrok i 3-4 min.
  3. Tillsätt nu det rumstempererade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går. Låt kroken arbeta in smöret i degen i ytterligare 6 min. Täck över bunken med en bakhandduk och låt jäsa 60 min.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord (försök att inte använda allt för mycket mjöl när du bakar ut degen. Den skall vara en aning lösare än vanligt). Dela degen i två delar. Rulla båda till ca 40 cm långa längder. Platta till något och skär ca 3 cm breda bitar och ca 6-7 cm långa. (Tänk bryt-bullar fast i avlångt format)
  5. Lägg bitarna bredvid varandra i en "brödform" täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 min ytterligare och sätt ugnen på 220 grader.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugnen i 12-13 min (tid beroende på storlek). När bröden är glansiga och gyllene, ta ut och låt svalna helt.

Hummerröran

  1. Dela humrarna på hälften och ta ur köttet. Ansa hummerköttet och skiva upp delarna lite grovt och lägg i en bunke.
  2. Skala och hacka äpplet fint (samt selleri om önskas) och tillsätt i hummerhacket. Klicka i majonnäs successivt tills konsistensen blir som du önskar. Klicka sedan i lite crème fraiche för att tillsätta lite fräschör i röran! Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar och ställ svalt.

Preppa rolls’en

  1. Skär bitar av briochebrödet (jag skär av i alla skarvar). Rosta yttersidorna i en grillpanna tills brödet rostats och fått fina grillstreck.
  2. Lägg ett snitt mitt i "bullen" och fyll med hummerröran. Toppa med selleri, dill eller gräslök. Servera Rolls'n tillsammans med citronklyftor, som med fördel pressas på innan man tar första tuggan.