Lyxig kantarelltoast

koket.se
Lyxig kantarelltoast

Lyxig kantarelltoast

Av: Björn Wahlund

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

20 m

Ta vara på skogens kantareller och gör den här lyxiga toasten! Perfekt som förrätt eller festlig lunch. Receptet går att göra med annan matsvamp om du inte hittar några kantareller, eller om de inte är i säsong. För att ge mackorna en extra dimension kan man strössla över stekt bacon.

Se Björn Wahlund laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500-600 g kantareller (färska)
  • 2 bananschalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • ca 6 cl torrt vitt vin
  • ca 50 g normalsaltat smör
  • salt
  • svartpeppar (från kvarn)
  • ca 2 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk kruspersilja, plockad och grovhackad
  • citronsaft, färskpressad
  • 4 skivor formfranska (vanligt eller levain)
  • parmesanost
  • gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Putsa svampen och dra isär de största. Är kantarellerna väldigt smutsiga så rekommenderar jag att du sköljer dem först i ljummet vatten och sen i kallt. Det är viktigt att de sen får torka ordentligt.
  2. Finhacka schalottenlöken och vitlöken.
  3. Fräs kantarellerna i lite olja på medelvärme tills de har vätskat ur. Låt svampen steka/koka torr. Tillsätt sedan det vita vinet och låt det koka in i svampen.
  4. Tillsätt smöret i pannan och höj värmen något.
  5. Stek svampen gyllene och häll i den finhackade löken och vitlöken, salta och peppra. Se upp så att löken inte bränns!
  6. Tillsätt sedan grädden och låt det koka ihop till en krämig konsistens efter smak.
  7. Vänd ner nästan all grovhackad persilja. Smaka av svampen med lite citronjuice samt mer salt och svartpeppar om det behövs.
  8. Skär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem krispiga.
  9. Toppa bröden med kantarellerna, finriv lagrad parmesan och den resterande hackade persiljan samt skuren gräslök.