Bröd med lång hållbarhet

Magnus Johansson

Bröd med lång hållbarhet

8 ingredienser

Ett bröd som håller hela helgen och blir det ändå rester över kan du göra en brödsallad eller en brödpudding.

Grundrecept på surdeg

Ingredienser

  • 300 g vatten, kallt
  • 10 g jäst
  • 400 g vetemjöl, extra
  • 140 g fullkornsdinkelmjöl
  • 130 g vit surdeg
  • 10 g honung
  • 15 g salt
  • 50 g dinkel, helt, kokt

Gör så här

  1. Kör på låg hastighet alla ingredienser utom saltet ca 20 minuter.
  2. Tillsätt saltet och blanda degen lite snabbare ca 2-3 minuter.
  3. Lägg upp i väl mjölad form eller jäskorg.
  4. Låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur med plast på.
  5. Bakas sen i 250 grader in och sänk direkt till 220 när du sätter in brödet.
  6. Baka ca 20-25 minuter. Sätt gärna i en termometer och när brödet är 99 grader är det färdigt.